Receptek


DESSZERTEK


Citromos kosárkák  (francia)

Hozzávalók 6 személyre:

-        40 dkg friss áfonya, vagy más éppen érő puha gyümölcs

-        3 db citrom

-        15 dkg finomítatlan kristálycukor

-        4 db tojás

-        3 dl tejszín

-        7,5 dkg porcukor

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra, osszuk szét a gyümölcsöt a 6 db süthető kerámia tálkában.

Egy  tálba tegyük a citromok reszelt héját és a levét. Egy másik tálba keverjük össze a kristálycukrot a tojásokkal, öntsük bele a tejszínt, majd a végén a citromot és a héját. Habverővel keverjük simára és a citromkrémet öntsük a 6 db tálkába. Ha elkészült állítsuk vízfürdőbe és kb. 30 percig süssük. Ha elkészült hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt hintsük meg a porcukorral, és tegyük a forró grillezőbe, hogy a porcukor arany barnára piruljon a tetején. Hidegen tálaljuk.

 

Creme brüleé (francia)

Hozzávalók 6 személyre:

-        1 db vaníliarúd

-        500 ml tejszín

-        5 tojás sárgája

-        25gr finomítatlan kristálycukor

-        porcukor

Elkészítés:

A vanília rudat hosszában kettévágjuk, kikaparjuk a belsejét, és a tejszínnel együtt lassú tűzön forrásig hevítjük, de nem forraljuk föl. Vegyük le a tűzről. Közben a sütőt 160 fokra melegítjük. Egy fém tálban habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd beleöntjük a tejszínt is, Forrásban lévő víz fölött pár (kb. 5-6) percig keverjük Ha elkészült süthető kerámia tálkákba töltjük, majd vízfürdőben betesszük a sütőbe, kb. 20 percig sütjük, akkor jó ha már pudingszerűen szilárd a krém. Egy éjszakán át hűtőben tartjuk , majd tálalás előtt megszórjuk porcukorral és grillező pisztollyal a tetején lévő porcukrot karamellizáljuk.